Dar bedankt inwoners regio Nijmegen voor scheiden gft-afval

 

REGIO 024 - De gemeenten Berg en Dal, Beuningen, Druten, Heumen, Nijmegen, Wijchen, en de bedrijven ARN en Dar bedanken ook dit jaar inwoners voor het goed scheiden van hun groente-, fruit- en tuinafval (gft-afval) met compost. Inwoners in de regio scheiden hun gft-afval goed, maar vooral bij keukenafval valt nog veel winst te behalen. Etensresten belanden nog te vaak bij het restafval en dat is zonde.

Van het gft-afval werd in de regio in 2017 in totaal 80% gescheiden ingezameld. Landelijk schommelt dit percentage rond de 50%. Een prachtige prestatie van de inwoners in de regio Nijmegen. Hiermee is het mogelijk om veel afval als grondstof gebruiken. Vooral etensresten zijn een belangrijke bron voor de productie van compost en groengas. Compost wordt gebruikt in de tuin of in de landbouw om de grond te verbeteren en CO2 dat vrijkomt bij vergisting, wordt gebruikt als meststof in de glastuinbouw. Groengas wordt als brandstof gebruikt voor het streekvervoer. Dit betekent dat inwoners op hun eigen gft-afval rijden als zij in de regio de bus pakken. Een unieke situatie, die ervoor pleit om het gft-afval zo gescheiden mogelijk aan te bieden.

Kijk! Afval=grondstof, ook etensresten
Kijk! Afval=grondstof. Dat geldt ook voor keukenafval zoals etensresten, theezakjes, koffiefilters, eierschalen etc. Op dit moment bieden inwoners van de regio Nijmegen gezamenlijk al ruim 38.300.000 kilogram gft-afval per jaar aan. Dit zijn ruim 3100 inzamelwagens met gft-afval. Hiermee besparen we al 3,2 miljoen kilo CO2. Dat is gelijk aan de CO2-uitstoot van ruim 9,9 miljoen autokilometers. Dit zijn ruim 244 rondjes om de aarde. Gemiddeld leveren wij 124 kilo gft-afval per persoon per jaar in. Dit is al erg goed, maar het kan nog veel beter. Een groot gedeelte van gft-afval (bijna 10.000.000 kilogram en dan vooral keukenafval zoals etensresten) belandt nog in het restafval. Dat is zonde, want ook keukenafval zoals etensresten en theezakjes horen bij het gft-afval. Hoe meer keukenafval in het gft­afval, hoe lager de kosten en hoe meer compost, groengas en hergebruikt CO2.

Losse compost bij ARN en milieustraten in Berg en Dal op zaterdag 17 maart
Op zaterdag 17 maart stelt ARN in Weurt van 09.00 tot 13.00 uur haar poorten open voor iedereen die losse compost wil afhalen (geen compostzakken). Inwoners kunnen met een aanhangwagen terecht. Inwoners uit de gemeente Berg en Dal en Heumen kunnen op 17 maart ook gratis losse compost afhalen op de Dar-milieustraten in Berg en Dal: milieustraat Millingen aan de Rijn (Rowill) en milieustraat Groesbeek (Van Kesteren). De losse compost is verkrijgbaar zolang de voorraad strekt.

Compostzakken vanaf maandag 19 maart op milieustraten
Vanaf maandag 19 maart kunnen inwoners van de gemeenten Berg en Dal, Beuningen, Druten, Heumen, Nijmegen en Wijchen ook gratis compostzakken krijgen bij de Dar-milieustraten in de regio als zij hier afval brengen. De compost is een bedankje voor het scheiden van gft-afval, daarom krijgen inwoners als zij afval wegbrengen naar de milieustraat maximaal 2 compostzakken per voertuig en geldt op = op.


Snel op de hoogte blijven over het belangrijkste nieuws uit de regio? Volg/like onze facebookpagina!

Meer nieuws uit Wijchen

Boy Visser keert terug naar s.v. AWC Wijchen

WIJCHEN - AWC heeft goede zaken gedaan om de selectie voor het nieuwe seizoen rond te krijgen. Met trots meldt AWC dat Boy Visser na zijn vertrek vier jaar gelden naar JVC...

Lees meer...


Eigenaars Veerstraat 1 in Batenburg winnen monumentenprijs 2017

BATENBURG - Wethouder Paul Loermans overhandigde gisteren de monumentenprijs aan de heer en mevrouw Vaneker uit Batenburg. ''De monumentencommissie heeft unaniem besloten om de...

Lees meer...


Stimulering duurzame energie op sportparken Wijchen

WIJCHEN - De gemeente Wijchen biedt sportclubs meer mogelijkheden om te verduurzamen. Dit doen ze door middel van een speciale lening. Sportclubs kunnen het geld gebruiken om...

Lees meer...


Schoonmaken bestrating centrum Wijchen

WIJCHEN -  Op 19 maart 2018 begint de gemeente Wijchen met het schoonmaken van de bestrating in het centrum van Wijchen. Zij halen kauwgum, groene aanslag en andere viezigheid...

Lees meer...


Omwisselen papiercontainer voor inwoners Wijchen

WIJCHEN - In september 2017 hebben alle huishoudens in de gemeente Wijchen een papiercontainer gekregen, nu een halfjaar later is omruilen of inleveren mogelijk.

Lees meer...


Bouw eerste 75 woningen Huurlingsedam 'fase 2'

WIJCHEN - Maandag 12 maart heeft de gemeente Wijchen de omgevingsvergunning verleend voor de bouw van de eerste 75 woningen in fase 2 van de wijk Huurlingsedam.

Lees meer...


Maatregelen tegen 'bevervraat' langs het Wijchens Meer

WIJCHEN - Gemeente Wijchen neemt maatregelen tegen bevervraat. Langs het Wijchens Meer is een bever actief. Enkele bomen zijn al omgevallen of ernstig aangetast door bevervraat.

Lees meer...


Schrik niet, het is een militaire oefening!

WIJCHEN - De Koninklijke Landmacht houdt van 13 tot en met 15 maart 2018 een militaire oefening in gemeenten in het gebied tussen Oirschot, Ede en Harskamp.

Lees meer...


VVD Wijchen: einde aan woningbouwquotum

WIJCHEN - De Wijchense VVD wil een einde maken aan het woningbouwquotum dat is opgelegd door provincie Gelderland en de regiogemeenten. Onlangs is de nieuwe Woonagenda door de...

Lees meer...


AWC met 3-0 te sterk voor Best Vooruit

WIJCHEN - In de thuiswedstrijd tegen Best Vooruit heeft AWC afgelopen zondag de met 3-0 weten te winnen, door deze uitslag blijft het team van coach Camiel Jager op de eerste...

Lees meer...