Twee dagen lang een magische wereld in Wijchen

Foto: Peter Rommers

WIJCHEN - Wijchen viert de decembermaand met het feeërieke Kerst Sprookjesfestijn. Op zaterdag 16 en zondag 17 december kun je er in kerstsfeer winkelen met talloze lichtjes en kaarsjes. Kasteel Wijchen, de Wijchense Molen en de Antonius Abt kerk maken eveneens deel uit van het decor, waarin vele sprookjesfiguren, orkesten, koren en verhalenvertellers de hoofdrol spelen.


Lichtjestocht
Het Kerst Sprookjesfestijn begint zaterdag om 18.00 uur bij de Wijchense Molen (tegenover het station) met een lichtjestocht speciaal voor de kinderen. Van daaruit lopen ze naar Kasteel Wijchen, het domein van winterkoningin Wijcheline, die hevig verliefd is op prins Wijnand. Na de ontvangst kun je vanaf 19.00 uur het prachtig ingerichte sprookjeskasteel bezoeken. Kijk hoe Wijcheline woont en leeft! Bij het kasteel treedt het Christmas Carol Sprookjes Orkest op en ook in het centrum barst op dat tijdstip het feest los. Later die avond is het griezelen geblazen in het kasteel met spannende verhalen van professionele vertellers.

Sprookjesfiguren
Alle straten in het centrum hebben sprookjesachtige winterse namen gekregen. Je komt er sneeuwprinsesjes, winterfeeën en andere sprookjesfiguren tegen. Op diverse plaatsen worden korte winter- en kerstfilms vertoond. En overal zijn workshops te volgen. Een sneeuwpophanger maken, sprookjesnagels lakken, dansen en nog veel meer. Nieuw is de workshop ‘Leer zwaardvechten van ridder Bart’ op zondagmiddag in de kasteeltuin, verzorgd door Kasteel Hernen. In Winterwonderland (Touwslagersbaan) rooster je marshmallows bij het houtvuur. De IJskoude Winterstraat (Spoorstraat) staat vol met sneeuwpoppen en in het Kabouterlaantje (Kasteellaan) kom je zomaar Sneeuwwitje tegen. De Frozenstraat (Burchtstraat) is het decor van Elsa, Anne en Olaf uit de film Frozen. In het centrum en het kasteel treden koren en andere muziekgezelschappen op. De verhalenvertellers en voorlezers laten van zich horen in verwarmde Pagodetenten.

Toverbos
Het Kerst Sprookjesfestijn vindt voor de vijfde keer op rij plaats en ieder jaar is er weer iets nieuws te beleven. Dit jaar wordt het publiek verrast met het dichtbegroeide donkere Toverbos op het Europaplein. Kom kijken en smul zaterdagavond van konijnenkeutels, boomstammetjes, brandnetelthee, bospaddenstoelensoep en moscake. Volg zondagmiddag de workshop ‘Maak een hertje uit het Toverbos’ en luister naar verhalen van de Bosfee. Vanaf het Toverbos loop je zondagmiddag zo naar de gezellige kerstmarkt in de Marktpromenade.

Wensboom
Het centraal gelegen marktplein staat in het teken van het goede doel. Daar bevindt zich de Kerstherberg waar je een kerstpakket kunt afgeven of een gift mag doen aan de kerstengelen. Een extraatje voor Wijchenaren die het goed kunnen gebruiken. Voel je vrij een foto, knuffel of een andere herinnering aan een dierbare achter te laten in de wensboom op het plein. Of een speciale wens. Sommigen worden daadwerkelijk vervuld.

Midwintermalen
In de molen, verlicht met lampjes en kaarsjes, maalt de molenaar het graan tijdens het midwintermalen. Vanaf de Molenberg zijn de klanken te horen van de midwinterhoorn die de kwade geesten moeten verdrijven. Jacques van ‘Heel Holland bakt’ is aanwezig met ambachtelijke kerststollen, gemaakt van het molenmeel. En er zijn ook nog verschillende workshops te volgen. Op zondag voert TOF Toneel er meerdere keren de voorstelling ‘De spannende tijdreis van Femja, Fihr & Fadi’ op.

Kerstconcert
De Antonius Abt kerk brengt zaterdagavond het kerstverhaal tot leven met de herders in het veld en gezang van engelen. Op het kerkplein staat een levende kerststal en in de kerk de bekende stal met beelden. Ga er als Jozef en Maria op de foto! Voor alle bezoekers staat een kop warme chocolademelk met iets lekkers klaar. POPkoor Event geeft zondagmiddag een kerstconcert in de kerk. Na de opening met ‘Il Silenzio’ door een trompettist, kun je luisteren naar traditionele en moderne kerstliederen.

Kerstexpress
Tijdens het Kerst Sprookjesfestijn rijdt de Kerstexpress voortdurend door het centrum. Opstapplaatsen: Kasteel Wijchen, de Wijchense Molen en de Spoorstraat.

Kelders
Zondagmiddag kun je een kijkje nemen in de historische kelders van Kasteel Wijchen. Vanaf 13.00 tot 16.00 uur is er elk half uur een rondleiding.

Kijk voor het volledige programma en de tijden op www.kerstsprookjesfestijn.nl.


Snel op de hoogte blijven over het belangrijkste nieuws uit de regio? Volg/like onze facebookpagina!

Meer nieuws uit Wijchen

’t Zand uit Tilburg te sterk voor AWC

WIJCHEN - AWC was naar Tilburg gekomen om revanche te nemen op de thuis geleden nederlaag (2-1) van de 11 van ’t Zand. Het liep echter allemaal anders. De spelers van trainer...

Lees meer...


Boy Visser keert terug naar s.v. AWC Wijchen

WIJCHEN - AWC heeft goede zaken gedaan om de selectie voor het nieuwe seizoen rond te krijgen. Met trots meldt AWC dat Boy Visser na zijn vertrek vier jaar gelden naar JVC...

Lees meer...


Eigenaars Veerstraat 1 in Batenburg winnen monumentenprijs 2017

BATENBURG - Wethouder Paul Loermans overhandigde gisteren de monumentenprijs aan de heer en mevrouw Vaneker uit Batenburg. ''De monumentencommissie heeft unaniem besloten om de...

Lees meer...


Stimulering duurzame energie op sportparken Wijchen

WIJCHEN - De gemeente Wijchen biedt sportclubs meer mogelijkheden om te verduurzamen. Dit doen ze door middel van een speciale lening. Sportclubs kunnen het geld gebruiken om...

Lees meer...


Dar bedankt inwoners regio Nijmegen voor scheiden gft-afval

REGIO 024 - De gemeenten Berg en Dal, Beuningen, Druten, Heumen, Nijmegen, Wijchen, en de bedrijven ARN en Dar bedanken ook dit jaar inwoners voor het goed scheiden van hun...

Lees meer...


Schoonmaken bestrating centrum Wijchen

WIJCHEN -  Op 19 maart 2018 begint de gemeente Wijchen met het schoonmaken van de bestrating in het centrum van Wijchen. Zij halen kauwgum, groene aanslag en andere viezigheid...

Lees meer...


Omwisselen papiercontainer voor inwoners Wijchen

WIJCHEN - In september 2017 hebben alle huishoudens in de gemeente Wijchen een papiercontainer gekregen, nu een halfjaar later is omruilen of inleveren mogelijk.

Lees meer...


Bouw eerste 75 woningen Huurlingsedam 'fase 2'

WIJCHEN - Maandag 12 maart heeft de gemeente Wijchen de omgevingsvergunning verleend voor de bouw van de eerste 75 woningen in fase 2 van de wijk Huurlingsedam.

Lees meer...


Maatregelen tegen 'bevervraat' langs het Wijchens Meer

WIJCHEN - Gemeente Wijchen neemt maatregelen tegen bevervraat. Langs het Wijchens Meer is een bever actief. Enkele bomen zijn al omgevallen of ernstig aangetast door bevervraat.

Lees meer...


Schrik niet, het is een militaire oefening!

WIJCHEN - De Koninklijke Landmacht houdt van 13 tot en met 15 maart 2018 een militaire oefening in gemeenten in het gebied tussen Oirschot, Ede en Harskamp.

Lees meer...