Twee dagen lang een magische wereld in Wijchen

Foto: Peter Rommers

WIJCHEN - Wijchen viert de decembermaand met het feeërieke Kerst Sprookjesfestijn. Op zaterdag 16 en zondag 17 december kun je er in kerstsfeer winkelen met talloze lichtjes en kaarsjes. Kasteel Wijchen, de Wijchense Molen en de Antonius Abt kerk maken eveneens deel uit van het decor, waarin vele sprookjesfiguren, orkesten, koren en verhalenvertellers de hoofdrol spelen.


Lichtjestocht
Het Kerst Sprookjesfestijn begint zaterdag om 18.00 uur bij de Wijchense Molen (tegenover het station) met een lichtjestocht speciaal voor de kinderen. Van daaruit lopen ze naar Kasteel Wijchen, het domein van winterkoningin Wijcheline, die hevig verliefd is op prins Wijnand. Na de ontvangst kun je vanaf 19.00 uur het prachtig ingerichte sprookjeskasteel bezoeken. Kijk hoe Wijcheline woont en leeft! Bij het kasteel treedt het Christmas Carol Sprookjes Orkest op en ook in het centrum barst op dat tijdstip het feest los. Later die avond is het griezelen geblazen in het kasteel met spannende verhalen van professionele vertellers.

Sprookjesfiguren
Alle straten in het centrum hebben sprookjesachtige winterse namen gekregen. Je komt er sneeuwprinsesjes, winterfeeën en andere sprookjesfiguren tegen. Op diverse plaatsen worden korte winter- en kerstfilms vertoond. En overal zijn workshops te volgen. Een sneeuwpophanger maken, sprookjesnagels lakken, dansen en nog veel meer. Nieuw is de workshop ‘Leer zwaardvechten van ridder Bart’ op zondagmiddag in de kasteeltuin, verzorgd door Kasteel Hernen. In Winterwonderland (Touwslagersbaan) rooster je marshmallows bij het houtvuur. De IJskoude Winterstraat (Spoorstraat) staat vol met sneeuwpoppen en in het Kabouterlaantje (Kasteellaan) kom je zomaar Sneeuwwitje tegen. De Frozenstraat (Burchtstraat) is het decor van Elsa, Anne en Olaf uit de film Frozen. In het centrum en het kasteel treden koren en andere muziekgezelschappen op. De verhalenvertellers en voorlezers laten van zich horen in verwarmde Pagodetenten.

Toverbos
Het Kerst Sprookjesfestijn vindt voor de vijfde keer op rij plaats en ieder jaar is er weer iets nieuws te beleven. Dit jaar wordt het publiek verrast met het dichtbegroeide donkere Toverbos op het Europaplein. Kom kijken en smul zaterdagavond van konijnenkeutels, boomstammetjes, brandnetelthee, bospaddenstoelensoep en moscake. Volg zondagmiddag de workshop ‘Maak een hertje uit het Toverbos’ en luister naar verhalen van de Bosfee. Vanaf het Toverbos loop je zondagmiddag zo naar de gezellige kerstmarkt in de Marktpromenade.

Wensboom
Het centraal gelegen marktplein staat in het teken van het goede doel. Daar bevindt zich de Kerstherberg waar je een kerstpakket kunt afgeven of een gift mag doen aan de kerstengelen. Een extraatje voor Wijchenaren die het goed kunnen gebruiken. Voel je vrij een foto, knuffel of een andere herinnering aan een dierbare achter te laten in de wensboom op het plein. Of een speciale wens. Sommigen worden daadwerkelijk vervuld.

Midwintermalen
In de molen, verlicht met lampjes en kaarsjes, maalt de molenaar het graan tijdens het midwintermalen. Vanaf de Molenberg zijn de klanken te horen van de midwinterhoorn die de kwade geesten moeten verdrijven. Jacques van ‘Heel Holland bakt’ is aanwezig met ambachtelijke kerststollen, gemaakt van het molenmeel. En er zijn ook nog verschillende workshops te volgen. Op zondag voert TOF Toneel er meerdere keren de voorstelling ‘De spannende tijdreis van Femja, Fihr & Fadi’ op.

Kerstconcert
De Antonius Abt kerk brengt zaterdagavond het kerstverhaal tot leven met de herders in het veld en gezang van engelen. Op het kerkplein staat een levende kerststal en in de kerk de bekende stal met beelden. Ga er als Jozef en Maria op de foto! Voor alle bezoekers staat een kop warme chocolademelk met iets lekkers klaar. POPkoor Event geeft zondagmiddag een kerstconcert in de kerk. Na de opening met ‘Il Silenzio’ door een trompettist, kun je luisteren naar traditionele en moderne kerstliederen.

Kerstexpress
Tijdens het Kerst Sprookjesfestijn rijdt de Kerstexpress voortdurend door het centrum. Opstapplaatsen: Kasteel Wijchen, de Wijchense Molen en de Spoorstraat.

Kelders
Zondagmiddag kun je een kijkje nemen in de historische kelders van Kasteel Wijchen. Vanaf 13.00 tot 16.00 uur is er elk half uur een rondleiding.

Kijk voor het volledige programma en de tijden op www.kerstsprookjesfestijn.nl.


Snel op de hoogte blijven over het belangrijkste nieuws uit de regio? Volg/like onze facebookpagina!

Ander nieuws uit Wijchen

Winterverhalen in Museum Kasteel Wijchen

WIJCHEN - Tijdens de eerste twee weekenden in januari 2018 worden in Museum Kasteel Wijchen winterverhalen voorgelezen. Proef de winter en luister onder het genot van...

Lees meer...


Sfeerimpressie 'Kerst Sprookjesfestijn' Wijchen [FOTO'S]

WIJCHEN - Tijdens het Kerst Sprookjesfestijn op zaterdagavond 16 december, toverde Winterkoningin ‘Wijcheline’ het centrum van Wijchen voor de vijfde keer om tot een levend...

Lees meer...


Wijchenaren aangehouden voor diefstal brandstof

WIJCHEN / NIJMEGEN - De politie heeft op zaterdag 16 december rond 03.30 uur drie jongens uit Wijchen aangehouden. Zij worden verdacht van diefstal van brandstof uit een of...

Lees meer...


Heeft u nieuws? Geef het door aan onze redactie!

REGIO 024 - Wij zijn dagelijks op zoek naar actualiteiten, evenementen, noviteiten, tips of andersoortig interessant nieuws met betrekking tot de Regio 024. Heeft u...

Lees meer...


Eerste woonbuurt zonder aardgas in Wijchen een feit

WIJCHEN - Wethouder Geert Gerrits van ruimtelijke ordening en wonen heeft vrijdag 15 december een bijzondere overeenkomst ondertekend met directeur G. Takkenkamp van Ter Steege...

Lees meer...


Duurzaamheidslening groen succes in Wijchen

WIJCHEN - De gemeenteraad van Wijchen heeft op 30 november 2017 besloten tot het verhogen van het beschikbaar budget voor de duurzaamheidslening. 

Lees meer...


Leerlingen Maaswaal College komen in actie tegen onrecht

WIJCHEN - In het kader van de Dag van de Mensenrechten kwamen leerlingen van het Maaswaal College (locatie Veenseweg) afgelopen week in actie. Zij namen deel aan de...

Lees meer...


Oostflank Wijchen feestelijk geopend [VIDEO]

WIJCHEN - Na een spectaculaire show opende wethouder Gerrits en de directeur van KlokGroep woensdagavond 13 december op feestelijke wijze de Oostflank.

Lees meer...


OPGELET: Autodieven zeer actief in Wijchen

WIJCHEN - De laatste dagen zijn autodieven zeer actief in Wijchen. In verschillende straten zijn auto's opengebroken; onder andere Volkswagen en Volvo.

Lees meer...


Kersttoernooi voor de jeugd ook in Wijchen

WIJCHEN - De Stichting Zwaluwen Jeugd Actie stelt zich ten doel jongeren met een lichamelijke beperking te stimuleren om sportief actief te worden en te blijven. Dit doet ze...

Lees meer...