Radio 024: De Beste Classics & Hits !


Classics & hits
Nu: De 024 Avondturen
DJ: Nonstop
Campagne tegen nepwapens van start

 

REGIO 024 / ALGEMEEN - ‘Nepvuurwapens, levensgevaarlijk!’ Dat is het motto van een landelijke campagne over nepwapens welke maandag 12 juni is begonnen.

Nepvuurwapens op straat kunnen tot levensgevaarlijke situaties leiden en veel mensen zijn zich daar vaak niet van bewust. Regelmatig worden agenten op straat geconfronteerd met jongeren die nepvuurwapens bij zich hebben. Vaak zijn deze replica’s nauwelijks van echt te onderscheiden. Zeker niet voor een agent die op straat in een split second moet beslissen of hij moet ingrijpen of niet.

Doel van de landelijke campagne is om ouders en jongeren bewust te maken dat het bezit van nepvuurwapens gevaarlijk kan zijn. Als er een melding binnenkomt van een jongere die rondloopt met een wapen wordt zo’n melding opgepakt volgens de protocollen van een vuurwapenmelding. Het is voor een agent op straat lastig om bij zo’n melding in te schatten of het om een nepwapen gaat.

Remco Blom, hoofdagent basisteam Schiebroek, eenheid Rotterdam: ''Bij twijfel wordt de BTGV-procedure opgestart. BTGV staat voor 'benaderingstechniek gevaarlijke verdachten'. De procedure houdt in dat wij ons dienstwapen mogen pakken en richten als dat nodig is. Als de persoon met het wapen de aanwijzingen van de agent niet opvolgt, kan dat betekenen dat wij ons dienstwapen gebruiken en schieten. Hoe erg zou het zijn als later blijkt dat het om een nepwapen gaat?''

Jongeren en hun ouders zijn zich er vaak niet van bewust hoe de politie reageert als iemand met een nepwapen rondloopt. Daarnaast beseffen veel mensen niet welke dreiging ervan uitgaat als ze ermee de straat opgaan. Het is daarom van belang dat jongeren nepvuurwapens nooit mee de straat opnemen, want nepvuurwapens zijn levensgevaarlijk!

Kijk hier voor meer informatie: politie.nl/nepvuurwapens


Snel op de hoogte blijven over het belangrijkste nieuws uit de regio? Volg/like onze facebookpagina!