Radio 024: De Beste Classics & Hits !


Classics & hits
Nu: Classics & Hits
DJ: Non Stop
Wat te doen bij een 'spookfactuur'!

 

REGIO 024 - Ondernemers worden regelmatig lastig gevallen met brieven en e-mails van dubieuze afzenders. Hieronder een lijst van dubieuze nota’s/afzenders die bekend zijn bij de Fraudehelpdesk.

Het gaat hierbij om drie categorieën:

1. Spooknota’s
Dit zijn op een factuur lijkende aanbiedingen. U hoeft geen verdere actie te ondernemen.

2. Valse nota’s overige bureaus
Hierbij ontbreken de kleine lettertjes. Heeft u geen opdracht gegeven voor een dienst, dan wordt geadviseerd om schriftelijk om opheldering te vragen. Het acquisitiebureau moet kunnen bewijzen dat een overeenkomst bestaat met u.

3. E-mails afkomstig van internationale acquisitiebureaus
U bent niet verplicht dergelijke offertes/aanbiedingen te retourneren. Indien u toch een aanbod heeft ondertekend en teruggestuurd, bent u een overeenkomst aangegaan. Dergelijke nota’s zijn bestemd voor ondernemers en vallen onder acquisitiefraude/advertentiefraude.

Advies
U kunt om opheldering vragen, want het acquisitiebureau moet kunnen bewijzen dat een overeenkomst tot stand is gekomen. U kunt hiermee wachten tot u eventueel opnieuw iets van dit bedrijf ontvangt.

Vraag schriftelijk om opheldering over de factuur. Onderteken de brief niet. Zo voorkomt u dat er misbruik wordt gemaakt van uw handtekening. Krijgt u uw brief ongeopend retour? Laat hem dicht en bewaar de brief goed.

Geen aangifte via internet maar op bureau na afspraak: Heeft u een spookfactuur ontvangen, dan kunt u hiervan helaas geen aangifte doen op internet. Ga voor de aangifte naar een politiebureau. Om zeker te weten dat u daar direct terecht kunt, wordt aangeraden een afspraak te maken. Bel hiervoor 0900-8844.

Wilt u geen aangifte doen, maar bijvoorbeeld controleren of u de enige bent die (bijna) het slachtoffer is geworden? Of wilt u delen wat u overkomen is? Ga dan naar de website van de Fraudehelpdesk. Op deze site staan alle actuele waarschuwingen over phishing en andere fraudevormen. De Fraudehelpdesk wil graag dat u bij hen meldt wat er gebeurd is, om zo andere mensen te kunnen waarschuwen.

De Fraudehelpdesk is geen onderdeel van de politie. Het is een stichting die wil voorkomen dat burgers en bedrijven in Nederland slachtoffer worden van oplichting en fraude.


Snel op de hoogte blijven over het belangrijkste nieuws uit de regio? Volg/like onze facebookpagina!