Radio 024: De Beste Classics & Hits !


Classics & hits
Nu: Classics & Hits
DJ: Non Stop
Radboudumc: Online training helpt vrouwen met urineverlies

 

NIJMEGEN - Het Radboudumc is een groot onderzoeksproject gestart naar urineverlies bij vrouwen. Lotte Firet, huisarts in opleiding en onderzoeker, hoopt met een online training vrouwen te kunnen helpen.

Hoeveel vrouwen hebben last van urineverlies?
Ongeveer 1 op de 4 vrouwen heeft last van een vorm van urineverlies, dit hangt af van hun leeftijd.

Welke vormen van urineverlies zijn er?
Er bestaan verschillende typen urineverlies, ook wel urine incontinentie genoemd. Stress-incontinentie is het verlies van urine bij inspanning zoals bij hoesten, niezen, lachen, tillen, traplopen of sporten. Het probleem hierbij is de zwakte van de bekkenbodemspier. Een andere vorm is aandrang-incontinentie, ook wel urge-incontinentie genoemd, waarbij er een plotselinge sterke aandrang is om te plassen. De plas kan niet opgehouden worden tot het toilet is bereikt. Deze training, ‘Baas over je blaas’, is bedoeld voor die eerste groep, vrouwen die last hebben van stress-incontinentie.

Waarom een online training?
Veel vrouwen die last hebben van urineverlies gaan hiermee niet naar een huisarts omdat zij zich schamen, ze denken dat het erbij hoort na hun bevalling of omdat ze ouder worden. Zodoende lopen zij onnodig lang met hun klacht rond en krijgen zij geen behandeling. Ook de huisartsen zelf geven niet altijd de juiste behandeling. Daarom is het nodig om de behandeling voor urineverlies anders aan te bieden en dat wordt gedaan met deze internet training. Vrouwen kunnen hieraan meedoen zonder dat zij naar een hulpverlener hoeven te gaan en zij kunnen de training thuis, in hun eigen tijd en op hun eigen tempo volgen. Het programma bestaat uit acht stappen waarin vrouwen knijpoefeningen leren en andere praktische tips krijgen om de kracht van de bekkenbodemspier te trainen en zo het urineverlies te doen stoppen.

Hoe effectief is deze training?
Uit eerder Zweeds onderzoek weet men dat online training met bekkenbodemspier oefeningen bij 2 op de 3 vrouwen het urineverlies sterk doet verminderen of doet stoppen. ''Nu bieden we de training in Nederland aan en willen we onderzoeken of dit ook een geschikte behandeling is voor Nederlandse vrouwen met stress-incontinentie.''

Waar kunnen vrouwen zich aanmelden?
Vrouwen kunnen zich gratis aanmelden op baasoverjeblaas.nl.

Bron: www.radboudumc.nl


Snel op de hoogte blijven over het belangrijkste nieuws uit de regio? Volg/like onze facebookpagina!