Radio 024: De Beste Classics & Hits !


Classics & hits
Nu: De 024 Avondturen
DJ: Nonstop
Invasie eikenprocessierupsen gemeente Heumen

Foto: gemeente Berg en Dal

HEUMEN - Het aantal eikenbomen met eikenprocessierupsen is in de gemeente Heumen dit jaar flink gestegen. Ondanks de preventieve bespuiting met een biologisch middel zijn er meer nesten dan voorgaande jaren.

De oorzaak van het groeiende aantal wordt nog onderzocht door het bedrijf wat de bestrijding namens de gemeente Heumen uitvoert. Voor een deel komt dit door de hitte van afgelopen weken. De processierups begeeft zich met hogere temperaturen namelijk meer naar de stam van de boom in plaats van boven in de boom. Daardoor zijn de nesten zichtbaarder voor mensen.

Er worden keuzes gemaakt welke locaties als eerste behandeld worden. Bomen in de directe omgeving van scholen, veel gebruikte (fiets)paden en de Vierdaagseroute hebben bijvoorbeeld voorrang.


Gezondheidsklachten voor mens en dier
Eikenprocessierupsen vormen een bedreiging voor de volksgezondheid en zijn geen 'boomprobleem'. De haren, die zich op de rupsen en in de nesten bevinden, kunnen veel overlast veroorzaken bij mens en dier. Als mensen of dieren in aanraking komen met de haren, kunnen allergisch lijkende reacties ontstaan op huid, ogen en luchtwegen.


Snel op de hoogte blijven over het belangrijkste nieuws uit de regio? Volg/like onze facebookpagina!