Koninklijke Onderscheiding voor mevrouw Ine Stoltenborgh-Indorf

 

HEUMEN - Burgemeester Marriët Mittendorff van de gemeente Heumen reikte op zondag 12 november bij Bijzondere Gelegenheid een Koninklijke Onderscheiding uit aan mevrouw Ine Stoltenborgh-Indorf uit Overasselt. Zij is benoemd tot Lid in de Orde van Oranje Nassau.

Mevrouw Ine Stoltenborgh-Indorf, geboren op 18 januari 1929 in Batavia, Nederlands Indië, krijgt de onderscheiding voor haar bijzondere verdiensten voor de Nederlands-Indische gemeenschap. Ze heeft zich vele jaren zowel lokaal, regionaal als landelijk ingezet voor de erkenning van de positie van de Indische Nederlander.

Gedecoreerde ontving de onderscheiding bij Bijzondere Gelegenheid vanwege haar 12,5 jarig jubileum als secretaris/bestuurslid van de Stichting IndoFilmCafé (IFC). Deze stichting stelt zich ten doel een brug te slaan tussen het cultuurgoed van voormalig Nederlands Indië en hedendaags Indonesië d.m.v. evenementen, exposities, beeld- en geluidsdocumenten etc. en daarmee de verschillende generaties Indische Nederlanders, Indonesiërs en hen die zich daartoe aangetrokken voelen met elkaar in contact te brengen.

Op 12 november is eerst de documentaire Buitenkampers getoond om 13:00 uur in filmcafé Overasselt, in het verenigingsgebouw Overasselt. Deze documentaire duurde tot ongeveer 15:00 uur. Vervolgens werd Ine Stoltenborch verrast met de uitreiking van de onderscheiding door burgemeester Mittendorff.

In de documentaire Buitenkampers, van regisseur Hetty Naaijkens heeft Ine Stoltenborch samen met anderen verhaal gedaan over een voor velen onbekende en lang verzwegen periode uit onze geschiedenis, die zij als tiener heeft meegemaakt. De film ging in 2013 tijdens het filmfestival in Utrecht in première en werd door het hele land getoond.

Met haar verhalen heeft Ine Stoltenborgh-Indorf de IFC-bestuursleden geïnformeerd over het leven van destijds. Ook heeft zij geadviseerd bij films/documentaires over het verleden of over het leven van Indische Nederlanders in Nederland.

Ine Stoltenborgh-Indorf is sinds 2005 lid van het Bestuur van Stichting Platform Indische/Indonesische organisaties Nijmegen e.o. (PION). Zij heeft zich in het bijzonder sterk gemaakt voor de jaarlijkse herdenking op 14 en 15 augustus van de gesneuvelden in het Verre Oosten, speciaal degenen die verbonden waren aan Nijmegen en omgeving. Met overtuigingskracht en volharding heeft zij bereikt dat de wethouders uit haar gemeente en ook de bestuurders uit omliggende gemeenten het belang van de herdenking inzagen. Dit jaar vond de herdenking voor de twaalfde keer plaats.

Zij heeft ook het initiatief genomen voor de plaquette in het stadhuis van de gemeente Nijmegen; deze verwijst naar de burgerslachtoffers in WO II in Nederlands-Indië. De plaquette heeft zij onthuld op 14 augustus 2007, samen met de kunstenares en locoburgemeester Paul Depla.

Van 2004 tot 2017 was Ine Stoltenborch vrijwilliger in de organisatie van de wekelijkse Koempoelan (Indische bijeenkomsten). Zij zette zich in voor het belang van de Indische bewoners in huize Doekenborg. Ze zette de jaarlijkse herdenking van de bevrijding van voormalig Nederlands Indië op de agenda en wist Indische tijden te doen herleven door haar verhalen, de aankleding van de zaal, de live muziek en eigengemaakte Indische lekkernijen.
Ook wist zij als gastdocent in groep 7 en 8 en in het voortgezet onderwijs kinderen te boeien met haar verhalen en ervaringen en is zij als krachtig vrouw een goed voorbeeld voor de jeugd. Ondanks de ontberingen tijdens de tweede wereldoorlog heeft zij een belangrijke bijdrage kunnen leveren aan de maatschappij en aan de bewustwording van de geschiedenis van de Tweede Wereldoorlog.


Snel op de hoogte blijven over het belangrijkste nieuws uit de regio? Volg/like onze facebookpagina!

Ander nieuws uit Heumen

Bouwtaken BRIKS naar Omgevingsdienst Regio Nijmegen

HEUMEN - Met ingang van 1 januari brengt de gemeente Heumen de BRIKS-taken (bouw, reclame, inrit, kap en sloop) onder bij de Omgevingsdienst Regio Nijmegen (ODRN).

Lees meer...


Mantelzorgers in het zonnetje gezet!

HEUMEN - Op maandag 13 november werden mantelzorgers van de gemeente Heumen en Mook en Middelaar in het zonnetje gezet tijdens een ontspanningsmiddag/-avond bij Conferentieoord...

Lees meer...


Ans Stunnenberg Lijsttrekker PvdA Heumen

HEUMEN - De leden van de PvdA hebben Ans Stunnenberg (60) gekozen tot lijsttrekker bij de komende verkiezingen voor de gemeenteraad in de gemeente Heumen. Ans Stunnenberg voert...

Lees meer...


Woningen op voormalig bedrijfsterrein in centrum Malden

MALDEN - Er ligt een plan voor de bouw van drie woningen op het voormalig bedrijfsterrein, gelegen tussen de Rijksweg en de Boterdijk in Malden. Op dit terrein was jarenlang de...

Lees meer...


Wegens succes herhaald cursus 'Politiek Actief' Heumen

HEUMEN - Vanwege de vele aanmeldingen voor de meerdaagse cursus Politiek Actief organiseert de gemeente Heumen op zaterdag 18 november 2017 samen met de gemeente Mook en...

Lees meer...


Vrijwilligers uit Malden actief langs het 'MaasWaalPad'

HEUMEN - De afgelopen twee weekenden is een grote groep van vrijwilligers van ‘Samen Doen Maakt Mooi en Groen’ uit Malden aan de slag gegaan om groen aan te planten langs de...

Lees meer...


Gemeenteraad Heumen stelt begroting 2018 vast

HEUMEN - Op dinsdag 7 november vergaderde de gemeenteraad over de begroting voor 2018. Na de algemene beschouwingen van de vier fracties en de bespreking van 7 moties werd de...

Lees meer...


Politie treft gestolen auto aan; Nijmegenaar aangehouden

MALDEN / NIJMEGEN - De politie heeft dinsdagavond een 20-jarige Nijmegenaar aangehouden in de parkeergarage onder een supermarkt aan de Fenikshof in Nijmegen. Hij werd...

Lees meer...


Overval op woning Malden in bureau GLD

MALDEN - Deze week in Bureau GLD een zaak met goede camerabeelden. Op vrijdagavond 3 november werd een 74-jarige vrouw overvallen in haar woning door twee onbekende mannen.

Lees meer...


Werkzaamheden MaasWaalPad in volle gang

HEUMEN - Op dit moment wordt er hard gewerkt aan het MaasWaalPad (snelfietsroute) in Malden en in Molenhoek. Het resultaat mag er nu al zijn; bredere en comfortabele...

Lees meer...