Koninklijke Onderscheiding voor mevrouw Ine Stoltenborgh-Indorf

 

HEUMEN - Burgemeester Marriët Mittendorff van de gemeente Heumen reikte op zondag 12 november bij Bijzondere Gelegenheid een Koninklijke Onderscheiding uit aan mevrouw Ine Stoltenborgh-Indorf uit Overasselt. Zij is benoemd tot Lid in de Orde van Oranje Nassau.

Mevrouw Ine Stoltenborgh-Indorf, geboren op 18 januari 1929 in Batavia, Nederlands Indië, krijgt de onderscheiding voor haar bijzondere verdiensten voor de Nederlands-Indische gemeenschap. Ze heeft zich vele jaren zowel lokaal, regionaal als landelijk ingezet voor de erkenning van de positie van de Indische Nederlander.

Gedecoreerde ontving de onderscheiding bij Bijzondere Gelegenheid vanwege haar 12,5 jarig jubileum als secretaris/bestuurslid van de Stichting IndoFilmCafé (IFC). Deze stichting stelt zich ten doel een brug te slaan tussen het cultuurgoed van voormalig Nederlands Indië en hedendaags Indonesië d.m.v. evenementen, exposities, beeld- en geluidsdocumenten etc. en daarmee de verschillende generaties Indische Nederlanders, Indonesiërs en hen die zich daartoe aangetrokken voelen met elkaar in contact te brengen.

Op 12 november is eerst de documentaire Buitenkampers getoond om 13:00 uur in filmcafé Overasselt, in het verenigingsgebouw Overasselt. Deze documentaire duurde tot ongeveer 15:00 uur. Vervolgens werd Ine Stoltenborch verrast met de uitreiking van de onderscheiding door burgemeester Mittendorff.

In de documentaire Buitenkampers, van regisseur Hetty Naaijkens heeft Ine Stoltenborch samen met anderen verhaal gedaan over een voor velen onbekende en lang verzwegen periode uit onze geschiedenis, die zij als tiener heeft meegemaakt. De film ging in 2013 tijdens het filmfestival in Utrecht in première en werd door het hele land getoond.

Met haar verhalen heeft Ine Stoltenborgh-Indorf de IFC-bestuursleden geïnformeerd over het leven van destijds. Ook heeft zij geadviseerd bij films/documentaires over het verleden of over het leven van Indische Nederlanders in Nederland.

Ine Stoltenborgh-Indorf is sinds 2005 lid van het Bestuur van Stichting Platform Indische/Indonesische organisaties Nijmegen e.o. (PION). Zij heeft zich in het bijzonder sterk gemaakt voor de jaarlijkse herdenking op 14 en 15 augustus van de gesneuvelden in het Verre Oosten, speciaal degenen die verbonden waren aan Nijmegen en omgeving. Met overtuigingskracht en volharding heeft zij bereikt dat de wethouders uit haar gemeente en ook de bestuurders uit omliggende gemeenten het belang van de herdenking inzagen. Dit jaar vond de herdenking voor de twaalfde keer plaats.

Zij heeft ook het initiatief genomen voor de plaquette in het stadhuis van de gemeente Nijmegen; deze verwijst naar de burgerslachtoffers in WO II in Nederlands-Indië. De plaquette heeft zij onthuld op 14 augustus 2007, samen met de kunstenares en locoburgemeester Paul Depla.

Van 2004 tot 2017 was Ine Stoltenborch vrijwilliger in de organisatie van de wekelijkse Koempoelan (Indische bijeenkomsten). Zij zette zich in voor het belang van de Indische bewoners in huize Doekenborg. Ze zette de jaarlijkse herdenking van de bevrijding van voormalig Nederlands Indië op de agenda en wist Indische tijden te doen herleven door haar verhalen, de aankleding van de zaal, de live muziek en eigengemaakte Indische lekkernijen.
Ook wist zij als gastdocent in groep 7 en 8 en in het voortgezet onderwijs kinderen te boeien met haar verhalen en ervaringen en is zij als krachtig vrouw een goed voorbeeld voor de jeugd. Ondanks de ontberingen tijdens de tweede wereldoorlog heeft zij een belangrijke bijdrage kunnen leveren aan de maatschappij en aan de bewustwording van de geschiedenis van de Tweede Wereldoorlog.


Snel op de hoogte blijven over het belangrijkste nieuws uit de regio? Volg/like onze facebookpagina!

Meer nieuws uit Heumen

Heumen zet mantelzorgers in het zonnetje!

HEUMEN - Mantelzorgers hebben een belangrijke rol in onze samenleving. Ieder jaar in november, rond de Dag van de Mantelzorg, besteedt de gemeente Heumen dan ook extra aandacht...

Lees meer...


Gestolen voertuigen aangetroffen in Mook

MOOK - In twee gebouwen aan de Bovensteweg in Mook heeft de politie twee gestolen personenauto’s, een gestolen motorfiets en een aantal tabletteermachines aangetroffen.

Lees meer...


Doe mee met Burendag in Heumen!

HEUMEN - Op zaterdag 22 september viert Nederland Burendag. Als u samen met uw buurt een goed initiatief voor Burendag bedenkt, kunt u daar onder voorwaarden een bijdrage tot...

Lees meer...


Hoe werkt onkruidverwijdering in de gemeente Heumen

HEUMEN - In de openbare ruimte verwijdert Dar het onkruid op de stoep en straat in de gemeente Heumen. Sinds een paar jaar is het verboden om chemische bestrijdingsmiddelen te...

Lees meer...


Heumen zoekt mooiste Vierdaagsefoto!

HEUMEN - De gemeente Heumen is op zoek naar de allermooiste Vierdaagsefoto's, gemaakt in de gemeente Heumen tijdens de wandelmars of festiviteiten. Feest of loopt u mee? Stuur...

Lees meer...


In Heumen ‘4dorpentocht’ tijdens Vierdaagse

HEUMEN - De Vierdaagse komt eraan! De gemeente Heumen maakt zich op voor editie 102. Ook dit jaar kunnen geïnteresseerden weer meedoen met de ‘4dorpentocht’ op woensdagavond 18...

Lees meer...


Verkeersmaatregelen in Heumen tijdens Vierdaagse

HEUMEN - Van woensdag 18 tot en met vrijdag 20 juli zijn in verband met de Vierdaagse een aantal wegen afgesloten en omleidingen ingesteld in de gemeente Heumen. Hieronder...

Lees meer...


Extra water voor bomen tegen droogte in Heumen

HEUMEN - Veel bomen verliezen door dit bijzonder droge weer vroegtijdig hun blad. Bij platanen is dit goed te zien. De bast en ook de bladeren vallen eerder af dan normaal. 

Lees meer...


Afsluitende bijeenkomst stuw Nederasselt volgt in najaar

NEDERASSELT / GRAVE - De ravage aan de stuw bij Grave als gevolg van een aanvaring door de ‘Maria Valentina’ op 29 december 2016 was wekenlang landelijk nieuws. Een grote...

Lees meer...


Scouting Malden fietst € 500,- bij elkaar

MALDEN - € 500,- fietsten (jeugd) leden, familie en vrienden van Scouting Malden bij elkaar. Voorzitter Frank de Water en groepsbegeleider Jos Verheggen kregen op zaterdag 23...

Lees meer...