D66 Beuningen: snelheid A73 en A50 terug naar 100

 

BEUNINGEN - Onlangs werd bekend dat Rijkswaterstaat met ingang van komende mei de snelheid op de A50 tussen knooppunt Ewijk en Valburg wil verhogen naar 130 kilometer per uur. D66 Beuningen is daar faliekant op tegen en wil op de A50 en A73, vanaf de brug van Ewijk tot knooppunt Neerbosch, de snelheid terug naar 100. “De toenemende geluidsoverlast en de verslechterende luchtkwaliteit die honderden inwoners rondom deze snelwegen ondervinden is de minimale tijdwinst niet waard” volgens D66 Beuningen.

D66-lijsttrekker Roel Kuppens: “Wij staan voor goed wonen en een goed klimaat. Daarom willen we de luchtkwaliteit in onze gemeente verbeteren en de geluidshinder beperken. Dat geluidwerende maatregelen tot zeker 2030 zijn uitgesteld is voor ons onaanvaardbaar.” De partij verwijst daarbij naar het onderzoek van het Veiligheids- en Gezondheidsregio Gelderland-Midden (GGD). Daaruit blijkt dat steeds meer inwoners in Beuningen aanzienlijk meer geluidshinder ondervinden van de A73. Eén op de drie Beuningenaren die op minder dan 600 meter van die snelweg woont zegt hinder te ondervinden en dat is een verdubbeling ten opzichte van vier jaar geleden. Daarmee is de A73 inmiddels even lawaaiig voor de Beuningenaren als de A50 voor Ewijkenaren. Om deze reden hebben meer Beuningenaren aangegeven slaapproblemen te hebben.

De luchtkwaliteit komt door de snelheidsverhoging nog verder onder druk te staan. Uit hetzelfde GGD-rapport blijkt dat de gemeente Beuningen erg slecht scoort op het gebied van luchtkwaliteit met de andere gemeenten. Dat komt omdat de gemeente ingeklemd ligt tussen de A73 de A50 en de Waal. Bijvoorbeeld op de A50 leidt de snelheidsverhoging tussen knooppunt Ewijk tot aan de brug tot een toename van uitstoot fijnstof tussen 3 en 9 procent per kilometer en een toename van stikstofdioxide door personenauto’s met circa 27 procent. De uitstoot van bestelbusjes ligt nog hoger en verkeer neemt snel toe door de aantrekkende economie. Daarom is D66 voor het verlagen van de snelheid naar 100 kilometer per uur.

“Voor de A73, tussen knooppunt Neerbosch en knooppunt Ewijk, willen wij dezelfde snelheidslimiet. Nu mag daar nog 120 kilometer per uur worden gereden, maar met een kleine verlaging hebben honderden Beuningenaren veel profijt. De luchtkwaliteit gaat erop vooruit en de nachtrust ook. Tegelijk met het verlagen van de snelheid pleiten wij voor extra maatregelen langs de weg, zoals het plaatsen van bomen achter de vangrails en voor de geluidsschermen. De bomen vangen fijnstof op en maken het landschap bovendien aantrekkelijker. Dat scheelt de bewoners langs de weg een hoop gezeem, want de kozijnen zullen minder zwart zijn.”

Na aandringen is ook verantwoordelijk wethouder Piet de Klein (Beuningen Nu en Morgen) overstag en laat hij metingen uitvoeren naar stik- en fijnstof. “Dat is mooi, maar zeker niet voldoende. Want hij wil eerst afwachten tot de snelheid daadwerkelijk is opgeschroefd en dan vragen bij het rijk of dat alsjeblieft weer omlaag mag. Wij pleiten er voor om sneller actie te ondernemen, voordat het te laat is en de bewoners in de herrie en vieze lucht zitten.”

Kuppens: “Voor ons staat het belang van onze inwoners voor een gezonde leefomgeving voorop. Daarom zijn we voor het verlagen van de snelheid naar 100 kilometer per uur en voor het uitvoeren van een geluid- en stofmeting. Niet eerst de snelheid en dus overlast verhogen om vervolgens pas te gaan meten.”


Snel op de hoogte blijven over het belangrijkste nieuws uit de regio? Volg/like onze facebookpagina!

Ander nieuws uit Beuningen

StemWijzer voor inwoners gemeente Beuningen

BEUNINGEN - Op 13 februari lanceerden de lijsttrekkers van de zeven deelnemende politieke partijen de StemWijzer voor de gemeenteraadsverkiezingen in Beuningen. Deze StemWijzer...

Lees meer...


Bram Remkes de nieuwe trainer van v.v. Ewijk

EWIJK - Met ingang van komend seizoen wordt Bram Remkes de nieuwe trainer van v.v. Ewijk. Hij volgt hiermee Serge Heuveling op die eind van dit seizoen naar Brakkenstein vertrekt.

Lees meer...


Inschrijven basisschool Beuningen vóór 1 april

BEUNINGEN - Wordt uw kind volgend schooljaar 4 jaar, dan is het belangrijk dat u uw kind nu al inschrijft op de basisschool van uw keuze.

Lees meer...


Bouw windmolens vlak bij Weurt, geen goed idee!

BEUNINGEN - GroenLinks Beuningen is een groot voorstander van windenergie, zonder schone windenergie wordt het moeilijk, zo niet onmogelijk om energieneutraal te worden. Die...

Lees meer...


Wat te doen met extra snoei- en tuinafval in Beuningen

BEUNINGEN - De meeste huizen in gemeente Beuningen hebben een tuin met veel groen. Een fijne plek. Én bron van extra snoei- en tuinafval. De gemeente geeft u wat tips om dit...

Lees meer...


Gevonden en verloren spullen online melden in Beuningen

BEUNINGEN - Bent u iets verloren of heeft u iets gevonden in de gemeente Beuningen dan kunt u terecht bij de gemeente.

Lees meer...


Zaterdag 10 maart: tweede 'Molenmars' in Beuningen

BEUNINGEN - Op zaterdag 10 maart vindt alweer de tweede Molenmars in de gemeente Beuningen plaats. Deelnemers kunnen kiezen uit twee afstanden, 15 of 20 kilometer.

Lees meer...


Landmeter facto Geo brengt Beuningen in kaart

BEUNINGEN - Om de kaart van Beuningen actueel te houden, zijn landmeters bezig met het uitvoeren van diverse metingen. Deze metingen worden uitgevoerd door het bedrijf Facto...

Lees meer...


Gemeente Beuningen: 130 op A50 geen goed idee

BEUNINGEN - Rijkswaterstaat wil de maximumsnelheid op de A50 ter hoogte van Beuningen en Ewijk verhogen van 120 naar 130 kilometer per uur.

Lees meer...


Hangjeugd bekeurd op schoolplein in Beuningen

BEUNINGEN - Op zondag 11 februari 2018, omstreeks 21.15 uur kregen agenten een melding binnen dat er jongeren zouden hangen op een schoolplein in Beuningen. 

Lees meer...