Radio 024: De Beste Classics & Hits !


Classics & hits
Nu: De 024 Nachttrein
DJ: Nonstop
Swingende concerten en wijnproeverijen in Wijchen

Foto: Jack Doorman

WIJCHEN - Jazz & Wine Wijchen laat op zondag 26 augustus het verleden herleven met jazzmuziek die nog steeds van deze tijd is. Tijdens de vijfde editie wordt het gehele centrum opgeschut met swingende concerten gecombineerd met wijnproeverijen en diverse masterclasses over wijn. Met een uniek reünieconcert van de Junior Dixieland Society duikt het jazzfestival terug in het verleden. De jonge honden van toen zijn wat ouder geworden, maar niet minder muzikaal en komen nog één keer bij elkaar tijdens het eerste jubileum van Jazz & Wine. Een jubileum met bekende en nieuwe gezichten. 


Reünieconcert
De ontstaansgeschiedenis van de jazz voert ver terug, naar de tijd van de slavernij. Het begon met spirituals; troostrijke liederen die de slaven zongen om het zware leven op de plantages te doorstaan. Na de afschaffing van de slavernij kwamen daar verschillende muziekstromingen uit voort, zoals de bleus en de jazz. Muziek die nog steeds actueel is. Dat zal ook dit jaar weer blijken tijdens de vijfde editie van Jazz & Wine Wijchen op zondag 26 augustus. Een intiem jazzfestival met veelal lokale artiesten en wijnproeverijen door het gehele centrum.

Jazz & Wine Wijchen blikt dit jaar terug op het roemruchte jazzverleden van het dorp. Ooit kende Wijchen een driedaags jazzfestival met grote namen, zoals Pim Jacobs en Rita Reys en de Dutch Swing College band. De Junior Dixieland Society ging er regelmatig los op het podium. Ter ere van het vijfjarige jubileum komen ze nog één keer bij elkaar voor een reünieconcert op het mooiste plekje van Wijchen, pal voor het kasteel. Ze delen het podium met BigBand Wijchen die de jazzmuziek in al zijn variëteiten ten gehore brengt, met zang van Geertje van Woerden.

Lindy Hop dance
Door het gehele centrum verzorgen diverse formaties swingende optredens waarbij de beentjes gerust van de vloer mogen. Dit jaar doen de Lindy Hop dancers van dansschool JazzOut in Nijmegen het jazzfestival voor het eerst aan, met een demonstratie en een workshop. Lindy Hop is een afro-Amerikaans dansstijl waarin verschillende stijlen, zoals jazzdance, charleston en tapdansen, zijn samengesmolten. Dans lekker met hen mee! Ze laten zich begeleiden door de vierkoppige formatie Lollo Meier, die zich tijdens deze editie eveneens voor het eerst op Jazz & Wine laat zien. Opzwepende zigeunermuziek geïnspireerd op de muziek van de legendarische gipsy jazzgitarist Django Reinhardt (23 jan. 1910 - 16 mei 1953) over wie in 2017 de film Django verscheen.

Wijn en bier
Door het gehele centrum loopt de wijnproefroute. Er zijn tevens verschillende uitgebreide wijnproeverijen en masterclasses over wijn te volgen. Bij het Wapen van Wijchen staat de Commandaria centraal, een dessertwijn uit Cyprus. De vinologen Peter van Halder en Wim van der Sanden geven bij Villa Sterrebosch een masterclass wijnproeven over hun favoriete wijnen. In de voortuin van het kasteel organiseert De Wijnerij, net als vorig jaar, een uitgebreide wijnproeverij waarvoor een kleine bijdrage wordt gevraagd. Een deel van de opbrengst is bestemd voor Hospice Wijchen. In de passage kun je wijncocktails proeven en mogen kinderen een alcoholvrije cocktail maken. Of deelnemen aan een andere creatieve activiteit, zoals het maken van een pastaschilderij. Bierliefhebbers komen aan hun trekken op de Sterreboschweg, op die dag omgedoopt tot de Bierstraat. Je kunt er diverse biertjes van verschillende brouwerijen proeven. Loopband Dixieland Crackerjacks zorgt er voor het muzikale vertier.

Het gehele centrum doet mee. De negen leden van Jazzkoor Lazy Sunday brengen een repertoire van Duke Ellington, Johny Mercer en George Gerswin in de promenade. De eerste keer dat een koor zich laat zien op Jazz & Wine. Bij Meneer Smit kun je genieten van Twan Kersten, de Wijchense Johnny Cash. De Kamergenoten zetten Thuis bij Fien op zijn kop. Luister bij Mark’s naar oorspronkelijke jazzmuziek van de formatie Willy Vetsap. En sla ook de Kromme Elleboog niet over waar zangeres Suzanne Menheere haar Vintage Vocal Act neerzet.

Jazz & Wine Wijchen. Een dag om te luisteren, te proeven en te kijken. En te dansen, voor wie dat wil.


Snel op de hoogte blijven over het belangrijkste nieuws uit de regio? Volg/like onze facebookpagina!