Radio 024: De Beste Classics & Hits !


Classics & hits
Nu: MiddagMix
DJ: Non Stop
Te diep in het glaasje gekeken? Wat te doen bij een kater

 

WIJCHEN - Veel inwoners van de gemeente Wijchen zijn van vrijdag 14 tot en met dinsdag 18 september in het dorp te vinden, tijdens de kermis word er ook alcohol gedronken, met als gevolg een 'kater'.


'Een kater hebben' is een uitdrukking en betekent lijden aan de kwaal die ontstaat na het nuttigen van te veel alcoholische drank. De symptomen van een kater zijn oa. hoofdpijn, misselijkheid, duizeligheid, lusteloosheid en overgevoeligheid voor externe prikkels. Meestal zijn deze symptomen gecombineerd met vermoeidheid.

Een kater wordt vaak bij het ontwaken geconstateerd nadat de avond ervoor 'te diep in het glaasje gekeken' is.

Velen zijn, met de spreuk bier na wijn geeft venijn, wijn na bier geeft plezier in gedachte, van mening dat de volgorde van drinken van alcoholische dranken belangrijk is om de kans op een kater te minimaliseren. Grofweg zou men van licht-alcoholisch naar zwaarder-alcoholisch toe moeten drinken.

Wat te doen bij een kater?
Het afbraakproces van alcohol kan niet versneld of vertraagd worden. Het is echter wel mogelijk om symptomen van een kater te verminderen door het door uitdroging ontstane vochtgebrek aan te vullen.

Een reeds aanwezige kater kan bestreden worden door het drinken van veel vocht. Cafeïnehoudende dranken werken echter averechts aangezien cafeïne vochtverlies bevordert door de diuretische werking ervan en voor cerebrale vasoconstrictie zorgt die hoofdpijn kan veroorzaken of verergeren. Het eten van iets sterk gezouten verbetert de vochtbalans. Zout houdt vocht vast, wat belangrijk is omdat alcohol het tegengestelde doet.

Het gebruik van pijnstillers als paracetamol is niet altijd aan te raden aangezien deze ongewenste interacties aan kunnen gaan met alcohol die nog in het lichaam aanwezig is. Wel is het zo dat de pijnstillers meestal een positief effect zullen hebben op symptomen als hoofdpijn.

Snel op de hoogte blijven over het belangrijkste nieuws uit de regio? Volg/like onze facebookpagina!