Radio 024: De Beste Classics & Hits !


Classics & hits
Nu: De 024 Nachttrein
DJ: Nonstop
Eerste 'Europese Hartklep Awareness Dag'

 

NIJMEGEN - Op 8 september a.s. is de eerste Europese Hartklep Awareness Dag. Deze dag is in het leven geroepen door vertegenwoordigers van zeven patiënten- en cardiologenorganisaties in Europa. Volgens hen is het de hoogste tijd voor het verhogen van awareness en actie voor hartklepziekte bij patiënten en artsen. 


Uit onderzoek blijkt dat de kennis en awareness van hartklepziekte onder 60 plussers zeer laag is: het is de minst bekende hartziekte en men maakt er zich niet druk om. Het gevaar is dat symptomen van een hartklepziekte vaak toegeschreven worden aan ouderdom, waardoor een diagnose van ernstig hartklepfalen kan worden gemist. Dit kan een levensbedreigende situatie worden voor de patiënt. Eén op de acht personen boven de 75 jaar heeft een hartklepziekte. Door vergrijzing zal het aantal mensen met een hartklepziekte de komende jaren verdubbelen.

De awareness campagne richt zich op artsen en ouderen. Als een 60 plusser last heeft van de symptomen kortademig, duizeligheid en/of vermoeidheid bij inspanning, is het aan te raden deze bij zijn huisarts te melden en te vragen naar zijn hart te luisteren. Met een stethoscoop is een eventuele hartruis hoorbaar, wat duidt op het eerste signaal van een hartklepziekte. Een tijdige diagnose kan leiden tot oplossingen en behandeling die de hartklepfunctie kan herstellen.

Dr. Brandon Bravo Bruinsma, cardiothoracaal chirurg bij Isala hartcentrum: ”Een hartklepaandoening komt vaak voor: bij 1 op de 8 ouderen. De opsporing en de behandeling van hartklepafwijkingen zie ik als een samenwerking, waarin de patiënt en behandelaar ieder een eigen verantwoordelijkheid heeft: klachten op tijd kenbaar maken en alert zijn op hartklepaandoeningen. Voor een goede behandeluitkomst is tijdige doorverwijzing naar een hartcentrum van belang.”

Drs. Marleen van Wely, interventiecardioloog bij Radboudumc: ”Ik vind het belangrijk om patiënten een rol te geven in het opsporen van hartklepziekte; bij de huisarts even het bovenste knoopje los en naar het hart laten luisteren met de stethoscoop. Het is heel normaal om je bloeddruk en cholesterol te controleren; daar zou af en toe luisteren naar het hart eigenlijk gewoon bij moeten horen.”

In september start een Europese en landelijke campagne die het Radboudumc en Isala Hartcentrum ondersteunen:

European Heart Valve Disease Awareness campaign

4 september:

  • Overhandiging White Paper aan leden van de Europese commissie met aanbevelingen om de awareness en hartklep controles bij ouderen te verbeteren in Europa.
8 september: 
  • Europese Hartklep Awareness Dag in Londen op 8 september met vertegenwoordigers van artsen en patiëntenorganisaties uit 7 deelnemende landen.

Nationale Hartklep Awareness Campagne

7 september: Nationaal Hartklep Awareness Symposium
  • Nascholing huisartsen, specialisten tijdens middag symposium in het Radboudumc in samenwerking met Isala hartcentrum.
  • Presentatie van resultaten Europese Awareness survey tijdens Hartklep Awareness Symposium door dr. G. Brandon Bravo Bruinsma, cardiothoracaal chirurg in Isala Hartcentrum.
  • Ronde tafel sessie met patiënten, waarbij ook de Harteraad en Hartstichting aansluiten.

September - oktober:
  • Patiënten voorlichtingscampagne over symptomen hartklepziekten (kortademig, duizelig, vermoeid bij inspanning) in diverse media.

Snel op de hoogte blijven over het belangrijkste nieuws uit de regio? Volg/like onze facebookpagina!